Waar de wereld van Declipse tot leven komt

Maand: september 2024

Vooraan opnieuw beginnen

Het klinkt zo vanzelfsprekend. De rij begint vooraan, bij de ingang. Iedereen sluit achter de voorste aan, maar één persoon staat aan het begin. In een supermarkt pak je het artikel dat vooraan staat, netjes gespiegeld. Tenzij je natuurlijk op de houdbaarheidsdatums let. Als je aan een verhaal begint, begin je ook aan het begin, bij boek één. Hoe moet je anders weten waar alles over gaat, zonder alle context die er bij hoort?

Allemaal vanzelfsprekende dingen. Toch is er iets voor te zeggen om niet vooraan te beginnen.

Vooraan beginnen, begin bij nummer één!

Begrijp een verhaal door vooraan te beginnen

Recentelijk heb ik mijn handen weten te leggen op The Victory: Part 2. Het is de laatste, mogelijk afsluitende, omnibus van de Gaunt’s Ghosts serie. Een 16-delige serie in de wereld van Warhammer 40.000. Ooit, als prille twintiger, ben ik aan de serie begonnen uit interesse voor het universum. Ik had de eerste drie omnibussen gekocht, duidelijk vooraf al overtuigd van hun kwaliteit, en begon te lezen.

Het duurde lang voor ik begreep waarom de eerste omnibus, The Founding, me niet trok. Ik begon aan het eerste boek, probeerde er in te komen, maar raakte al snel verdwaald. Het boek verschoof herhaaldelijk van de kast naar mijn bureau en weer terug. Ik kwam er gewoon niet in en raakte herhaaldelijk de draad kwijt door desinteresse.

Ik leerde later waarom ik zo veel moeite had om in het verhaal te komen. Schijnbaar waren de eerste twee boeken verzamelingen van korte verhalen die aan elkaar zijn geknoopt. Er waren wel zeker karakters die terug bleven komen, maar het was moeilijk om te begrijpen wie belangrijk was. Met dat in het achterhoofd ben ik nog eens vooraan begonnen. Het was bevrijdend om te weten dat de eerste twee boeken niet zo belangrijk zijn. Voor ik het wist was ik bij het derde boek en kon het daadwerkelijke verhaal beginnen.

Een paar jaar later kwam The Victory: Part 1 uit. Ik wist dat de eerste boeken goed waren, dus ik kocht de omnibus. Het was alweer een paar jaar geleden… dus ik begon weer van voren af aan.

En opeens waren de eerste twee boeken een stuk beter. Hoewel ik er klaar voor was om ze irritant en onsamenhangend te vinden, was dat niet het geval. Ik wist al wie de belangrijke mensen waren en op wie ik een oogje moest houden. Binnen no time zat ik weer midden in het verhaal en kon ik de nieuwe boeken lezen.

Boeken waarvan ik al wist dat ze een paar van de sterkste boeken in de serie waren.

De derde keer is beter

Ik hield het internet in de gaten, want een Part 1 suggereert dat er een Part 2 volgt. Het duurde vier jaar, maar uiteindelijk werd het toch gepubliceerd. Helaas kwam ik er pas twee jaar later achter.

Uiteindelijk verscheen Part 2 bij mij thuis en verschoof The Founding weer naar mijn nachtkastje. Met elke avond een uurtje begon ik weer… en kon ik het gevoel niet kwijtraken. Die eerste twee boeken? Ik kon zonder ze. Ik wilde ze overslaan, ook al heb ik ze wel gelezen. Pas bij het derde boek, Necropolis, begonnen de namen weer daadwerkelijk sentimentele gevoelens op te roepen. Die namen waren bekend en ik wist al wat er met ze ging gebeuren, en hoe. Toch wilde ik weer van vooraan weten hoe hun reis verliep.

Had ik bij The Victory: Part 2 kunnen beginnen? Ik denk het wel. De reis van de titulaire Ghosts wordt nu weer opgefrist in mijn hoofd, maar ik had zonder gekund. Alle relevante plotpunten en karakters zouden ongetwijfeld uitgelegd worden. Toch voelt het goed… om nu weer bij Necropolis aan te zijn gekomen.

Vooraan beginnen is niet altijd nodig

Ooit keek ik serieus naar anime. De verhalen waren leuk en de stijl was goed, maar het was moeilijk te combineren. Ik zat op school en moest me eigenlijk concentreren op huiswerk.

Niet dat dat goed ging, maar dat is niet het onderwerp van dit verhaal.

Dus wat deed ik? Ik probeerde me te concentreren op wat ik moest, met een video naast mijn werk open. Ik geloofde graag dat het goed te doen was, hoewel de realiteit toch naar een andere uitkomst wijst.

Het nadeel aan het kijken van een Japanse serie is dat je wel op moet letten. Ik spreek geen Japans, dus ik moest wel op de ondertiteling letten. Dat betekende dat mijn interesse uiteindelijk verdampte en ik me op andere dingen ging concentreren.

Wat heeft dit te maken met vooraan beginnen? Een van mijn vrienden probeerde me aan The Melancholy of Haruhi Suzumiya te krijgen. Het was een serie die de nodige artistieke ideeën had, zowel in de boeken als in de anime. Als je het eerste seizoen op volgorde van uitzending kijkt, krijg je een verhaal met fillers die soms wat verwarrend liepen, maar wel met een goedgebouwde spanningsboog en een sterke conclusie aan het einde van het seizoen.

Je krijgt alleen niet het verhaal op chronologische volgorde, waardoor de karakters heen en weer springen.

Ik koos ervoor om de serie op chronologische volgorde te kijken. Ik begon niet vooraan, maar bij aflevering twee. De seizoensfinale was op aflevering vijf, en de rest van het seizoen… voelde vreemd. Er was geen conclusie. Was ik vooraan begonnen, bij aflevering één, dan zou de conclusie bevredigender zijn geweest. Toch sta ik nog steeds achter mijn keuze.

En elke aflevering had een absolute banger van een afsluiter. Dat is ook wat waard.

Concluderend

Ik zou hier graag een grapje willen schrijven. Een uitspraak als ‘als je vooraan was begonnen, dan zou je mijn conclusie al weten’. Het zou een prima afsluiter zijn… maar helaas is het onderwerp niet zo simpel. Net als veel conflicten zijn er verschillende factoren in het spel. Daardoor is het vormen van een mening of conclusie niet zo eenvoudig als je graag zou willen.

En dat is de meest politiek geladen tekst die ik ooit op dit blog zal plaatsen. Beloofd.

Zelf zal ik altijd mijn best doen om vooraan het verhaal te beginnen. Als dat betekent dat ik bij boek drie moet beginnen, dan zij dat zo. Het begin van het verhaal is waar je begint en je leert vanzelf de inzichten van de karakters. Als ik besluit om Six of Crows vóór Shadow and Bone te lezen, dan is dat waarschijnlijk een ongelukje.

Nee, het was echt een ongelukje. Ik wist niet dat de twee met elkaar verbonden waren.

Uiteindelijk is het je eigen keuze. Ik ken mensen die hele hoofdstukken in boeken overslaan, omdat ze het centrale karakter van dat hoofdstuk niet uit kunnen staan. Missen ze daardoor delen van het verhaal? Ja. Maakt het ze gelukkiger?

Schijnbaar.

Uiteindelijk is het je eigen tijd en je eigen genot. Laat niemand je vertellen of je wel of niet vooraan moet beginnen. Als George Lucas het kan doen met een van ’s werelds meest succesvolle filmseries, kan jij het ook.

Alleen maar lezen

Het is alweer een tijdje geleden sinds ik over de Silent Book Club heb verteld. Destijds was mijn mening middelmatig, maar naar mijn eigen woord ben ik toch blijven gaan. De eerste ontmoeting werd er alleen gelezen, met achteraf nog de kans om wat na te praten. Dat ging mis, omdat ik apart was gaan zitten van de groep. Ik dacht dat er meer mensen in het café gingen zitten… maar ik was alleen met drie anderen. Het gesprek was snel afgelopen.

Bij opvolgende bijeenkomsten ben ik toch beter bij de groep gaan zitten. Ik heb hele pillen van boeken meegenomen, wat zeker de aandacht trok. Het was fijn om erover te kunnen vertellen. Zo ook toen ik wat experimentelere boeken mee begon te nemen. De afgelopen paar keren heb ik alleen maar boeken van Kickstarter of self-published verhalen meegenomen. Het is bijna een ritueel geworden om een boek te kiezen dat ik speciaal voor de boekenclub mee zal nemen.

Het is redelijk veilig om te zeggen: het is me goed gaan bevallen. Ik ben er lekker ingerold en geniet ervan om gewoon in stilte met deze mensen te lezen. Achteraf horen wat mensen hebben gelezen vergroot mijn TBR-lijst ook weer… wat alleen maar goed is!

Maar het afgelopen weekend was een bijzondere bijeenkomst. We gingen niet alleen maar lezen…

Alleen lezen heeft wel zo zijn voordelen.

Jarenlang samen alleen lezen

Afgelopen weekend was het drie jaar geleden sinds de Amsterdamse groep was opgezet. Hoewel ik er nog geen jaar aan meedoe, was ik ook van harte welkom om dit te vieren. De organisatrice had een evenement georganiseerd dat heel goed paste bij het idee van de club.

Op zaterdagmiddag, om een uur of twee, zouden we allemaal samenkomen. Niet op een locatie, maar gewoon thuis, via Kumospace. Ik wist niet dat het bestond, alleen maar dat het was waar we samen zouden praten. Het is een chatruimte waarin iedereen zijn of haar eigen blokje in een kamer kan neerzetten. Als je webcam aan staat, ben je te zien in dat blokje. De kamer voor de boekenclub was ingedeeld in leesgedeeltes, zodat iedereen zijn of haar voorkeuren duidelijk kon maken.

In die ruimte kregen we een korte inleiding en een klein praatje. We vertelden allemaal wat we van plan waren, waarna we uitlogden om de jubileumviering te beginnen.

We gingen lezen. Iedereen alleen, om in 24 uur maar zo veel mogelijk gelezen te krijgen. Ik pakte mijn stapel en verhuisde mezelf naar de bank. Met Spotify op de achtergrond en een kat op schoot pakte ik het eerste boek… en begon ik te lezen.

En wat werd er gelezen?

Ik had een serie voorbereid. Op Kickstarter had ik ooit de ‘Chronicles of the Dawnblade‘ serie ondersteund. Als een braaf jongetje ben ik op de reviews op Goodreads afgegaan. Die waren zo goed dat ik besloot dat het geen kwaad kon om de hele serie te kopen. Vijf boeken, om precies te zijn, en in paperback waren ze nog goed te betalen.

Uiteindelijk, na wat gerotzooi met de post, kwamen de boeken binnen. Ik herinner me nog wel dat ze een beetje tegen leken te vallen, grotendeels door hun formaat. Het waren dunne boekjes, in vergelijking met de 500+ pagina’s die ik normaal gesproken lees. Deze verhalen waren, ter vergelijking, ‘slechts’ zo’n 250 pagina’s lang.

(hoewel dat niets zegt over hoe lang een verhaal is)

De boeken landden stevig op de TBR-lijst en kwamen in de kast terecht. Ik was nog op zoek naar een goed moment om aan de serie te beginnen toen de readathon werd aangekondigd. Wat is een mooier moment om aan een nieuwe serie te beginnen dan een poging om zo veel mogelijk te lezen in 24 uur?

Dus ik begon rond kwart over twee, alleen met mijn katten, aan het eerste boek: The Simple Delivery.

Alleen maar lezen.

Ik had me voorbereid om deze dag niets anders te doen dan lezen. Scouting was op tijd klaar. Alle klusjes waren afgerond, of konden worden uitgesteld tot zondagmiddag. Ik had een waardebon op thuisbezorgd voor mijn favoriete Turkse restaurant en wist al wat ik zou bestellen. Mijn muzieklijst op Spotify is 16 uur lang en zou niet snel aflopen. Ik was er klaar voor.

Na vier uur, iets voor zes uur ’s avonds, was The Simple Delivery uit. Met ongeveer een pagina per minuut was ik door het boek gescheurd en ik moest toegeven: het pakte. Het verhaal rolde lekker door en zette een hoop van de vaste thema’s op zijn kop. De hoofdpersoon probeerde elke kans die hij kreeg aan te grijpen om aan het avontuur te ontsnappen. Zijn heldhaftige kameraad was al dood voor ze elkaar überhaupt hadden ontmoet en was enkel een spookachtige aanwezigheid. De woeste Ork was niet woest, maar een geleerd man.

Het was genieten.

Met het eerste boek achter de kiezen kon ik even opstaan, de benen strekken, en eten bestellen. Toen dat was gedaan, dook ik gelijk het tweede verhaal in.

Dat boek zou het einde van de avond niet halen. Om half elf kwam de achterste kaft alweer naar voren en kon ik dat boek ook wegleggen. Kort twijfelde ik nog of ik door zou zetten… maar ik had mijn zinnen gezet op een doel. Voor het einde van het weekend wilde ik vier van de vijf boeken uit hebben.

En ik wilde ook nog slapen. Slaap begon tegen die tijd toch wel aantrekkelijk te klinken. Mijn nek protesteerde en mijn benen waren ongewend geraakt aan het vele zitten en liggen op de bank. Toch zette ik door.

Pas om 1 uur zou ik richting mijn bed gaan, 110 pagina’s diep in The Odd Sea.

De afsluiter

Op zondag werd ik om acht uur wakker. Na de nodige ochtendrituelen lag ik weer op de bank, gewapend met een kop koffie en mijn boek. Ik ging door waar ik was gebleven en had maar één doel: het boek moest vóór twaalf uur uit.

Want om twaalf uur moest ik vertrekken. We zouden het laatste uur van de readathon met zijn allen op locatie doen en ik wilde erbij zijn.

Maar niet met twee boeken. Dat is vragen om schade aan je kaft en ik hecht waarde aan mijn boeken.

Het lukte allemaal. Ik kon zelfs zo’n 30 pagina’s in Wrath and Wraiths lezen voor ik richting het station moest. In de trein (je raad het nooit) werd er verder gelezen en op de bijeenkomst sloeg ik een stevige deuk in de overgebleven pagina’s. Alles wees er naar dat het boek tegen de tijd dat ik thuiskwam, die middag, uit zou zijn.

En toevallig genoeg was het vierde boek ook een afsluiter van de eerste ‘arc’ van de serie. Het was een keerpunt voor de hoofdpersoon, die alles om hem heen meer serieus begon te nemen. Een goed punt om het weekend mee af te sluiten: een TBR-lijst die vier boeken armer was en ik een ervaring rijker.

Nu nog een goed moment vinden om dat vijfde boek open te slaan…

Vaker alleen lezen?

Ik zou dit niet regelmatig doen. Voor het jubileum van de club was het leuk – ik genoot er zeker van…

Maar het neemt wel een hap uit je planning. Op zaterdag heb ik alles bij elkaar elf uur gelezen, en op zondag nog eens zes uur. Daarna moest ik haasten om de dingen die ik tot zondagmiddag uit had gesteld geregeld te krijgen. Het leven gaat door, immers, ook als je alleen aan het lezen bent.

Hoewel dit voor evenementen zeker voor herhaling vatbaar is… gaat dit geen maandelijks evenement worden.

Zo lang is mijn TBR-lijst nou ook weer niet.

Meedoen: nog wel een goed idee?

Ik heb het in de afgelopen twaalf maanden herhaaldelijk laten vallen: NaNoWriMo. Ik heb meegedaan, mezelf uit de naad gewerkt, en meerdere keren gewonnen. Voor een groot deel van 2024 leek het bijna onontkomelijk dat ik dit jaar weer zou meedoen.

Toch is dat misschien niet zo slim meer. Het echte leven zit in de weg, immers. Nog niet al te lang geleden had ik het nog over mijn eigen worsteling met writer’s block. Ik probeer nog steeds een Hemingway Draft op tafel te krijgen. Sociale verplichtingen komen ook nog wel eens om de hoek kijken…

En dan zijn er nog de dingen die andere mensen doen.

Meedoen is leuk, maar wel veel werk!

Controversie in het meedoen?

Het begon met een video van Daniel Greene, een booktuber, over NaNoWriMo. Hij belichtte een recente statement van de organisatie achter het evenement, waarin de schrijver een voor mij gevoelig onderwerp besprak.

Het is een onderwerp dat ik al eerder heb belicht: generatieve AI. Ik heb er al een keer een blog aan besteed, dus ik zal er niet opnieuw te diep op ingaan. De samenvatting is simpel: generatieve AI is vaak onethisch en wordt te vaak misbruikt. Er zijn zeker manieren om het ‘goed’ te gebruiken, maar de slechten zijn luider dan de goeien.

Maar waarom zou een organisatie als NaNoWriMo zich bezighouden met generatieve AI? Waarom zouden ze het überhaupt verdedigen? Is het hele idee van NaNoWriMo niet simpelweg: meedoen? Er is geen controle, er is geen eer behalve je eigen trots. Hoe komt generatieve AI dan om de hoek kijken?

Het antwoord is simpel: sponsors.

De organisaties die er voor zorgen dat jij kan meedoen met de schrijfwedstrijd.

En dan in het bijzonder, ProWritingAid.

In een eerder blogje heb ik al verschillende handige tools beschreven die kunnen helpen bij de schrijfhobby. Hoewel ik het niet direct benoemd heb, is ProWritingAid er daar wel een van. Het is een tool om je te helpen grammaticale fouten te vinden en zinsstructuur te corrigeren. Op zichzelf een vrij onschuldig iets… tot je er achter komt dat er een generatieve functie is. Een ‘Spark’ die je helpt om een scène verder te zetten door tekst voor je te genereren.

En het mooiste: het is een dure functie. De gratis versie laat je hem drie keer per dag gebruiken. Een tientje per maand geeft hem vijf keer per dag, en 12 euro geeft je 50 Sparks per dag. Kunstmatige fantasie, probleemloze paragrafen, en een zielloos product.

Wat is het probleem?

Dat is het leukste! Normaal gesproken zou dit geen probleem zijn. De meeste mensen (inclusief ikzelf) zouden dit volledig gemist hebben. Lang niet iedereen kijkt naar een sponsorpagina en nog minder mensen herleiden dit soort implicaties.

Tenzij de organisatie uit het niets een statement zou maken. Een statement die het gebruik van generatieve AI niet alleen verdedigt, maar het afkeuren ervan demoniseert. Mensen die tegen AI zijn, zouden ableist (bevooroordeeld tegen mensen met beperkingen) en classist (bevooroordeeld tegen minder bedeelde mensen) zijn. In de toondove statement beschrijft de organisatie precies hoe afschuwelijk je bent als je het niet met ze eens bent.

Ik raad je aan om de video van Daniel Greene te bekijken. Hij legt uit hoe ontzettend ze de plank misslaan voor een organisatie die meedoen zo belangrijk vindt.

Inmiddels is de statement op de website aangepast. Ze konden ook niet anders, maar het internet… het internet vergeet niets.

En dan graaf je dieper

Mijn vader noemde me vroeger wel eens Remi, omdat ik helemaal van de wereld kon verdwijnen. In mijn eigen wereldje miste ik nog wel eens het een en ander, tot grote problemen aan toe. Daarom ben ik zo blij met mijn smartwatch: het is moeilijk om een trillende pols te missen. Zo blijf ik in ieder geval op de hoogte van meldingen.

Ik had dan ook volledig gemist dat de organisatie van NaNoWriMo al een paar jaar worstelt met controversie. In december van 2022 werd de organisatie gesponsord door ‘Vanity Publishers’. Dit zijn uitgevers die een kopie van je geschreven boek voor je drukken. Je kan een mooie kopie in je kast zetten, maar moet wel al je rechten wegschrijven. Gebruikers brachten de aanwezigheid van twee van die uitgevers onder de sponsors onder de aandacht op de forums.

Helaas werd er niet volwassen op gereageerd. Berichten verdwenen van de forums en de klokkenluiders ontdekten dat hun account bevroren was. De organisatie probeerde duidelijk om de kritiek de kop in te drukken. Helaas voor hen waren ze vergeten dat het over het internet ging. Het internet laat zich het zwijgen niet opleggen.

In mei van 2023 kwam naar buiten dat een moderator van die forums op minderjarigen joeg. Ze probeerden kinderen naar een fetishsite te krijgen en in contact te brengen met pedofielen. De organisatie deed maandenlang niets met de meldingen van gebruikers.

Behalve dat de fetishsite in kwestie werd schoongeveegd. De waarschuwingen en meldingen kwamen wel aan bij de dader zelf.

Opnieuw kwamen meerdere mensen met hun eigen verhalen naar voren. Opnieuw verwijderde de organistie berichten en bevoren ze accounts. Pas toen de FBI kwam meekijken gaf de organisatie een reactie, waarin ze hun kop in het zand staken. Ze gaven alle moderators de schuld en zeiden dat de berichten nooit naar de organisatie door was gespeeld.

Het is te veel om in detail op in te gaan. De organisatie oefende druk uit op minderjarigen om te doneren. Een volledig gebrek aan moderatie op de forums maakte ze onplezierig en onveilig voor iedereen die wilde meedoen. Een veel te realistisch puzzelspel waarin een terrorist dreigt om NaNoHQ op te blazen…

Hoe meer ik hier over typ, hoe groter mijn verbazing is dat de website überhaupt nog online staat. Lees een volledige samenvatting hier.

Ga ik nog meedoen?

Ik zal niet beweren dat al deze dingen de reden zijn dat ik dit jaar niet ga meedoen. Het stond dit jaar sowieso niet in de sterren, zoals ik in het begin al beschreef. Meedoen met een schrijfwedstrijd moet je alleen doen als je er ruimte voor hebt. Zeker een die zo intensief is als NaNoWriMo.

Maar voor mij is dit wel de reden om de deur dicht te doen. Ik zeg niet dat ik hem niet op een kiertje houd, maar de komende jaren ga ik het even aankijken. Kijken of de organisatie nog iets gaat doen met de dingen die opgenoemd zijn. Van wat ik heb gelezen, zijn er al genoeg lege beloftes gemaakt. Beloftes van beterschap die uiteindelijk niet uitkwamen, of om te beginnen al onrealistisch waren.

Misschien wordt het in de toekomst wel beter. Ik ben naïef genoeg om daar hoop voor vast te houden… maar voor nu ben ik kritisch.

Een verhaal met een goed gevoel

Typisch gezien schrijf en lees ik bepaalde verhalen. Ik ben een fan van thrillers en fantasy, maar voeg daar ook graag militaire fictie aan toe. Het zijn verhalen die me een bepaald gevoel geven, waar ik me in kan inleven. Het is fijn om mee te gaan in een avontuur waarin het dagelijks leven in de balans hangt.

Met mij zijn er een heleboel mensen die van precies datzelfde genieten. Er zijn echter genoeg mensen die ook van andere soorten verhalen houden. Mijn smaak is gelukkig verre van de enige.

Een van de stijlen die haaks op de mijne staat, is het feelgood verhaal. Een verhaal waar misschien geen spanning en sensatie is, maar meer focus op de personages ligt. Wat zij doen en meemaken, iets dat heel normaal en alledaags kan zijn, staat centraal. Het hele doel van deze verhalen is dat je er een fijn en goed gevoel aan overhoudt. Het is niet iets waar ik mijn aandacht bij kan houden.

Dit weekend heb ik geprobeerd toch iets dergelijks te bereiken.

Deze schatjes geven toch een goed gevoel

Laten inspireren voor het gevoel

Ik heb het er eerder wel over gehad: ik roleplay veel met mijn vrienden. Als onderdeel hiervan spelen we regelmatig samen en komen er verschillende ideeën langs. Waar de een graag avonturen voor volwassenen schrijft, heeft de andere juist een verhaal over kleine kinderen.

Een van mijn vrienden had een dergelijk verhaal geschreven. In plaats van een hele wereldbedreigende situatie op te lossen, speelden we weeskinderen. Onze doelen? Aai de grote hond, verkrijg snoepjes, en drink (een slokje) bier. Alcoholisme is een serieuze zaak, maar tijdens dit spel konden we ons hoofd daar niet naar zetten.

Natuurlijk speelde ik de klikspaan.

Het was een ontspannen spelletje. We deden aan kattenkwaad, in plaats van serieuze zaken. Ik denk dat de kinderen die wij speelden schattiger waren dan de meesten, maar ik ben misschien bevooroordeeld. Wel waren we het er allemaal over eens dat we maar zelden zo hard hebben gelachen als groep. Het was een echt feelgood verhaal.

Sinds dat spel was het altijd mijn doel om iets vergelijkbaar lichthartigs te schrijven. Helaas, of misschien gelukkig, duurde het vrij lang voor de inspiratie me trof.

Je tools gebruiken

Voor onze rollenspellen print en schilder ik regelmatig mini’s. Het helpt mij om specifieke figuurtjes op tafel te kunnen zetten, dus ik heb daar uiteindelijk een 3d-printer voor gekocht. Als onderdeel van die hobby struin ik dan ook regelmatig over websites waar die modellen te vinden zijn. Vaak bieden hobbyisten zelfs gratis modellen aan. Die dienen als lokkertjes voor betaalde modellen, of zijn gewoon voor de lol gemaakt.

Uiteindelijk struikelde ik over een gratis model dat me aantrok. Het bestond uit vijf kleine draakjes in een regenjas. Voor de nerds onder ons die Dungeons & Dragons spelen rinkelen hierbij gelijk belletjes. De drakengodin Tiamat is immers een kwaadaardige vijfkoppige draak. Ik heb de mini geprint… waarna ik voelde hoe de inspiratie begon te knagen. Ik wilde dit model gebruiken, dus in mijn eigen tijd heb ik het geschilderd en voorbereid. Ondertussen begon het verhaal langzaam vorm te krijgen in mijn hoofd.

Beginnen met het gevoel

Een verhaal met een onschuldig, goed gevoel vereist een veilige omgeving. Je haalt het gevoel van dreiging weg en maakt mensen daarmee comfortabel. Dat geeft ruimte voor de hoofdpersonen om hun eigen ding te doen. In dit geval heb ik ze op een school in een fantasiewereld gezet. Drie bevolkingsgroepen, allemaal gespecialiseerd in hun eigen dingen, op één school. Een conciërge met een afgerichte wolfshond die dienst doet als schoolbel en stoute leerlingen apporteert. Doodsaaie leraren en een rebelse medestudent met absente ouders en te veel geld.

Als de spelers horen van chaos in de kantine, kan het spel goed van start gaan.

In de loop van het spel komen ze meerdere gekleurde draakjes tegen. Geen grote, gevaarlijke beesten, maar kleintjes die wegrennen als de spelers ze vinden. De hoofdpersonen zijn niets meer dan pubers en halen hun eigen kattenkwaad uit. Hierdoor komen ze in aanraking met de conciërge en de wolfshond, maar daar ontkomen ze snel genoeg weer aan.

Tussen lessen door wordt duidelijk dat deze draakjes spullen aan het stelen zijn. Droogijs uit een practicumlokaal, lampen uit het toilet, en luidsprekers van het schoolplein. Er wordt gesleept met een grote jas, en een angstaanjagende boodschap wordt gevonden op het toilet. Alles wijst ernaar dat er iets gaat gebeuren en dat Tiamat ermee te maken heeft.

Tiamat geeft je geen goed gevoel

De conclusie schrijft zichzelf

Na een geïmproviseerde gymles, inclusief trefbal, verzamelen de leerlingen zich in de manifestatieruimte. Iedereen wacht op wat er te komen staat, wat een angstaanjagende tentoonstelling dreigt te worden. Als de draakjes hun zin krijgen, kan het zelfs op een gevecht uitlopen waarin de school wordt beschermd!

Gelukkig hebben de spelers hun plannen al gesaboteerd en zijn het de draakjes die onder hoongelach vertrekken. Orde is weer hersteld, voor zover dat gaat met het tuig dat de spelers speelden.

Op een enkel moment tijdens de eerste aanvaring met de draken na, is er geen moment gevaar geweest. Wel hebben we gelachen over de toeren van pubers op een fantasieschool. We voelden ons goed en zelfs de ‘antagonisten’ werden aan het einde als ‘schattig’ bestempeld.

De conclusie had anders kunnen gaan. Zoals een goed Dungeons & Dragons verhaal betaamd, had het op vechten uit kunnen lopen. De draken hadden kunnen vluchten, scheldend dat niemand tegen een grapje kan. Ook hadden de spelers de draken hun dingen kunnen laten doen, om mijn beeldende verhaaltalenten uit te dagen.

Alles bij elkaar genomen hebben we twee en een half uur zitten lachen en genieten.

Was alles volgens plan?

Nee. Een week voor we vertrokken had ik nog een heel ander verhaal in mijn hoofd. Het zou in de grote stad afspelen, in plaats van op de school. Hun ongemotiveerde medestudent zou de groep aanzetten om de school te verlaten en te spijbelen. Toen ik na begon te denken over wat er zou gebeuren als de spelers ‘nee’ zeiden, sloeg inspiratie wederom toe. Het was veel leuker als het allemaal in de school af zou spelen.

Wat een beetje motivatie en inspiratie wel niet kunnen bereiken!

© 2024 rikgeuze.com

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑